Την ανάγκη άμεσης βελτίωσης της παρούσας κατάστασης στο χώρο του φαρμάκου ως προαπαιτούμενο για την επιτυχή χάραξη Εθνικής Φαρμακευτικής πολιτικής ανάδειξε η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum Greece (PIF), μιλώντας στο 22nd HEALTHWORLD CONFERENCE.
«Στην παρούσα φάση οι καινοτόμες φαρμακευτικές επιχειρήσεις βρισκόμαστε σε κατάσταση επιβίωσης, στο σύστημα δεν υπάρχουν οι αρχές της προβλεψιμότητας, της βιωσιμότητας και της δικαιοσύνης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Συνέχισε επισημαίνοντας πως λόγω των υποχρεωτικών επιστροφών, 7 στα 10 καινοτόμα φάρμακα τα χορηγεί δωρεάν η φαρμακοβιομηχανία στο σύστημα και προσέθεσε πως «καλούμαστε να κάνουμε πλάνα για το 2024 και δεν έχουμε ακόμα τα οριστικά νούμερα του clawback για 2022. Αυτό δεν βοηθάει την προβλεψιμότητα».
«Γνωρίζουμε με βάση δικούς μας υπολογισμούς ότι την προσεχή διετία θα έρθουν πάνω από 90 καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για ομάδες ασθενών. Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα φιλικό περιβάλλον προς την καινοτομία και επαρκή χρηματοδότηση για να καλυφθεί αυτή τη δαπάνη και να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς;», αναρωτήθηκε η πρόεδρος του PIF.
Παραθέτοντας στη συνέχεια πληθώρα στοιχείων για το αποτύπωμα της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις υποχρεωτικές επιστροφές, λέγοντας ότι μόνο το 2021 δόθηκαν 1,3 δισ. σε συνολικές επιστροφές, εξηγώντας ότι το 55% του clawback ήρθε από την καινοτόμο βιομηχανία, η οποία την ίδια στιγμή προσφέρει 4.100 άμεσες θέσεις εξειδικευμένης απασχόλησης. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε προγράμματα υποστήριξης που καλύπτουν πάνω από 90.000 ασθενείς στην Ελλάδα, και στις περισσότερες από 1.400 κλινικές μελέτες που διενεργούνται στη χώρα.
Επιπλέον κατέθεσε την άποψη πως η καινοτομία στην Υγεία θα πρέπει να γίνει επενδυτική και πολιτική προτεραιότητα, ενώ έκανε λόγο για συνεργασία, όχι μόνο με το υπουργείο Υγείας, αλλά και άλλα υπουργεία.
Κάνοντας λόγο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην αγορά φαρμάκου, πρόταξε την ανάγκη να μειωθεί άμεσα το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών, με επιβολή πλαφόν 30% ως το τέλος της παρούσας κυβερνητικής θητείας, να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δομικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την προβλεψιμότητα, την δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα της αγοράς φαρμάκου.