Με πρωτοβουλία του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF), εκτυλίχθηκε μια σημαντική συζήτηση, στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, για την Υγεία και την Φαρμακευτική πολιτική, θέτοντας στο προσκήνιο την ανάγκη για μια στρατηγική στροφή της εγχώριας φαρμακευτικής πολιτικής. Το πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν σημαντικοί παράγοντες της φαρμακευτικής βιομηχανίας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ανέδειξε καινοτόμα παραδείγματα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν εφαρμόσει επιτυχώς διμερείς συμφωνίες μεταξύ της πολιτείας και της βιομηχανίας. Οι συμφωνίες αυτές είναι ένας οδικός χάρτης που οδηγεί σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον προβλέψιμο και βιώσιμο για το σύστημα υγείας, παρέχοντας ένα ισχυρό μοντέλο προς μίμηση για την χώρα μας.
Η στρατηγική αλλαγή προς μια νέα πολιτική
Ο επείγων χαρακτήρας μιας τέτοιας στροφής πηγάζει από μια παρατεταμένη κρίση στον φαρμακευτικό τομέα, η οποία έφερε στην επιφάνεια προβλήματα όπως η ανεπαρκής πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και η κατακερματισμένη προσέγγιση στη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης. Όπως υποστηρίζουμε σταθερά μέσα από το PhARMA Innovation Forum Greece, ο δρόμος προς την ανάκαμψη και τη βιωσιμότητα έγκειται σε μια βαθύτερη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Οι πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ των Διευθυνόντων Συμβούλων της διεθνούς φαρμακευτικής βιομηχανίας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απηχούν αυτήν την πεποίθηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη δυνατότητα συνεργιών που προωθούν εν τέλει ένα ανθεκτικότερο και φυσικά προσβάσιμο για όλους Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Κεντρικό στοιχείο της προτεινόμενης στρατηγικής αλλαγής είναι η υιοθέτηση μιας νέας φαρμακευτικής πολιτικής που ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της δικαιοσύνης και της καθολικής πρόσβασης. Αυτή η πολιτική πρέπει να υπερβεί τις σημερινές στρεβλώσεις, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι πολίτες στο μέλλον, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που σώζουν ζωές. Για να επιτευχθεί αυτό, η πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να βασίζονται σε πραγματικά και αξιόπιστα στοιχεία, αξιοποιώντας τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων υγείας που βρίσκονται σήμερα απομονωμένα σε διάφορες οντότητες του δημόσιου τομέα. Αυτή η προσέγγιση που βασίζεται σε δεδομένα ενισχύει τελικά διαφάνεια και την δικαιοσύνη, ενόσω εξορθολογίζει τις διαδικασίες για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών.
Η σημασία της επένδυσης στην καινοτομία
Είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση, ούτως ώστε επιτευχθεί η ευθυγράμμιση της χώρας μας με τους ευρωπαίους εταίρους της, οι οποίοι μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά και βιώνουν παρόμοιες προκλήσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η αύξηση της φαρμακευτική δαπάνης είναι πλέον θέμα ζωτικής σημασίας για τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης καινοτόμων θεραπειών στο ΕΣΥ, το οποίο έχει αποδυναμωθεί λόγω των οικονομικών περιορισμών της προηγούμενης περιόδου. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ και στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής. Το οφείλει στους ασθενείς, το οφείλει στους πολίτες της.
Μία σημαντική πτυχή της νέας φαρμακευτικής πολιτικής σε σχέση με την χρηματοδότηση περιλαμβάνει τη διερεύνηση εναλλακτικών μηχανισμών χρηματοδότησης για πρώιμη πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες. Είναι σαφές ότι απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση για την θέσπιση ενός νέου Ταμείου Καινοτομίας το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και διασφαλίσεις ώστε να διευκολυνθεί η έγκαιρη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες που μέχρι σήμερα γινόταν με ανορθόδοξο τρόπο αλλά και να υπάρξει ένα πλαίσιο αποζημίωσης που δεν θα στραγγαλίζει τις επιχειρήσεις όπως συμβαίνει σήμερα. Αυτό θα διασφάλιζε ότι, οι ασθενείς που έχουν απόλυτη ανάγκη μπορούν να επωφεληθούν από τις νέες καινοτόμες θεραπείες, γεφυρώνοντας έτσι το χάσμα μεταξύ καινοτομίας και φροντίδας των ασθενών.
Στήριξη της καινοτομίας σημαίνει προστασία των ασθενών
Παρόμοια αιτήματα θέτουν και οι οργανώσεις των ασθενών, οι οποίες επανειλημμένα έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, λέγοντας ουσιαστικά πως δεν γίνονται αρκετά για την προστασία της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες. Η τοποθέτησή τους είναι πολύτιμη, καθώς αντιπροσωπεύει τους τελικούς δέκτες μιας οποιασδήποτε πολιτικής υγειονομικής περίθαλψης – τους ασθενείς. Οι ανησυχίες που εξέφρασαν αυτές οι ενώσεις υπογραμμίζουν ένα κρίσιμο κενό στο ισχύον σύστημα και επισημαίνουν την ανάγκη για μια προσέγγιση με επίκεντρο τον ασθενή στο νέο πλαίσιο πολιτικής. Συμπορευόμαστε, στηρίζουμε τους ασθενείς ενισχύοντας την καινοτομία.
Νέα πολιτική σημαίνει Ευρωπαϊκή πολιτική
Τα διδάγματα από άλλες χώρες της ΕΕ παρέχουν έναν σαφή χάρτη προς την βελτίωση. Μια σειρά από χώρες έχουν αποδείξει ότι όταν η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας μοιράζονται ένα κοινό όραμα και μία μεγάλη ευθύνη, μπορούν να ξεπεράσουν σημαντικές προκλήσεις. Ως καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία, σε συνεργασία με την πολιτεία, έχουμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε έναν οδικό χάρτη που όχι μόνο αντιμετωπίζει την άμεση κρίση, αλλά θέτει και τα θεμέλια για ένα μακροπρόθεσμο, βιώσιμο περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης για όλους.
Η καινοτομία στην υπηρεσία της κοινωνίας
Καταλήγοντας, η στρατηγική στροφή στη νέα φαρμακευτική πολιτική της Ελλάδας δεν αποτελεί απλώς αναγκαιότητα, αλλά ευκαιρία επαναπροσδιορισμού του υγειονομικού τοπίου. Στο Pharma Innovation Forum έχουμε υιοθετήσει μια συνεργατική προσέγγιση, αξιοποιώντας δεδομένα για τεκμηριωμένες πολιτικές, εξασφαλίζοντας επαρκή χρηματοδότηση και δίνοντας προτεραιότητα στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Η πατρίδα μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί όρθια εξερχόμενη με επιτυχία από την οικονομική κρίση και τώρα είναι η ώρα να εξασφαλίσει ένα υγιέστερο μέλλον για τους πολίτες της. Αυτή η ολιστική προσέγγιση όχι μόνο θα επιλύσει τα τρέχοντα ζητήματα, αλλά και θα τοποθετήσει την Ελλάδα ως ηγέτη στην καινοτομία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της φροντίδας των ασθενών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι χρέος όλων μας να τα καταφέρουμε.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.ieidiseis.gr