Για το θετικό αποτύπωμα της φαρμακευτικής καινοτομίας, τις προκλήσεις που δυσκολεύουν την είσοδό της στη χώρα, αλλά και τις προτάσεις του PhARMA Innovation Forum Greece για τη φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα μίλησε ο Ezat Azem, μέλος του ΔΣ του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) και Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas, στο 8th Cancer Conference χθες, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου.
Ο Ezat συμμετείχε στην Ενότητα «Κόστος Ογκολογικής Φροντίδας και Προϋπολογισμοί Φαρμάκου: Προκλήσεις και Προτάσεις». Αρχικά ανάδειξε την ευεργετική επίπτωση της φαρμακευτικής καινοτομίας στην υγεία του πληθυσμού συνολικά, ενώ ειδικότερα για τον καρκίνο επισήμανε πως πλέον, σε πολλές περιπτώσεις έχει μετατραπεί σε χρόνια ασθένεια. Στο άμεσο μέλλον μάλιστα, υπογράμμισε πως αναμένονται νέες, ελπιδοφόρες, ακόμα πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες.
Παρόλα αυτά, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η είσοδος καινοτόμων ογκολογικών θεραπειών στην Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα. Αυτά πηγάζουν αφενός από διαρθρωτικές ανεπάρκειες και αφετέρου από την υπο-χρηματοδότηση της φαρμακευτικής καινοτομίας. Όπως σημείωσε: «Στα νοσοκομεία, όπου χορηγούνται οι πλέον καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες, ο κρατικός προϋπολογισμός παραμένει πρακτικά στάσιμος από το 2016, τη στιγμή που οι ανάγκες του πληθυσμού βαίνουν αυξανόμενες. Παράλληλα, οι υποχρεωτικές επιστροφές από τις εταιρείες αυξάνονται διαρκώς για να καλυφθεί αυτό το κενό, με συνέπεια να φτάσουμε στο σημείο, για το α΄ εξάμηνο του 2022, οι επιστροφές για τα ακριβότερα των 30 € νοσοκομειακά προϊόντα, να φτάσουν το ιλιγγιώδες 69% της συνολικής δαπάνης!» Ως κύριες συνέπειες των παραπάνω επισήμανε την άνιση μεταχείριση των καινοτόμων θεραπειών, τη διαμόρφωση ενός μη προβλέψιμου και μη βιώσιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.
Εν συνεχεία στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, στα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Beating Cancer Plan, που θα αναπτύσσεται στους πυλώνες της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, της θεραπείας και της ποιότητας ζωής για ασθενείς και επιζώντες. Τέλος, παρουσίασε την στρατηγική προσέγγιση του PIF για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη φαρμακευτική αγορά, η οποία επικεντρώνεται σε τρεις παράλληλους άξονες: τη διασφάλιση επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης για τη φαρμακευτική καινοτομία, την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τον εξορθολογισμό της δαπάνης και την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του υγειονομικού συστήματος που θα καλύψει την ανάγκη για διαφάνεια και λήψη αποφάσεων που θα βασίζονται σε δεδομένα. Για την επίτευξη των παραπάνω, επισήμανε πως είναι απαραίτητη η σύμπραξη και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Αυτή η συλλογική προσπάθεια θα διευκολύνει έναν ανοιχτό διάλογο για τη φαρμακευτική πολιτική, και ειδικότερα για την πολιτική για τον καρκίνο, επιτρέποντάς μας να μοιραστούμε τις προοπτικές και τις εμπειρίες μας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά στον εθνικό αγώνα κατά του καρκίνου, αυξάνοντας παράλληλα το θετικό μας αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά.