Τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους προτείνει το PhARMA Innovation Forum Greece να στηριχθεί η φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα με βιώσιμους και αποτελεσματικούς όρους παρουσίασε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, μιλώντας στο 14th Pharma & Health Conference που πραγματοποιήθηκε χθες.
Αναλυτικά, οι προτεινόμενοι άξονες είναι οι ακόλουθοι:
- Η χρηματοδότηση με στόχο την κάλυψη των αναγκών των ασθενών με τις πλέον σύγχρονες, καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές
- Οι δομικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας στην διαχείριση της υγειονομικής περίθαλψης
- Ο πλήρης ψηφιακός μετασχηματισμός του υγειονομικού μας συστήματος
Η κ. Μπαρμπετάκη υπογράμμισε την ανάγκη οι αποφάσεις να λαμβάνονται στο πλαίσιο ενός δομημένου θεσμικού διαλόγου, σε ένα περιβάλλον που θα χαρακτηρίζεται από την ανοικτή επικοινωνία και τη διαφάνεια, ενώ τόνισε πως οι μέχρι τώρα νομοθετικές πρωτοβουλίες θέτουν σημαντικούς περιορισμούς στην φαρμακευτική καινοτομία.
Τη θέση αυτή τεκμηρίωσε με δεδομένα, όπως το γεγονός ότι μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback, rebates) 6-7 στα 10 φάρμακα καταλήγουν να παρέχονται δωρεάν στο σύστημα από την καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία. Τα ποσοστά των επιστροφών είναι μακράν τα υψηλότερα στην Ευρώπη, θέτοντας αντικειμενικά ζητήματα βιωσιμότητας και πρόσβασης για τις καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές.
Την ίδια ώρα, η θεραπευτική καινοτομία προσφέρει αποδεδειγμένα, απτά θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς και το υγειονομικό σύστημα, είτε μιλάμε για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τις επαναστατικές προόδους σε πλήθος θεραπευτικών κατηγοριών είτε για τα άλματα στην παροχή υπηρεσιών υγείας και τις εξοικονομήσεις που προσφέρει στο σύστημα η εισαγωγή της καινοτομίας.
Αντίστοιχα θετικά επιδρά η καινοτομία και στην κοινωνία αλλά και στην οικονομία της χώρας. Όπως ανέφερε ενδεικτικά η πρόεδρος του PIF, η αξία που προσθέτει η φαρμακευτική καινοτομία στην Ελλάδα μπορεί να αποτυπωθεί με αριθμούς όπως οι 123.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, τα € 100 εκ. επενδύσεων σε κλινικές μελέτες, τα € 5,5 δις. συμβολής στο ΑΕΠ (στοιχεία του 2021) και οι 110 νεοφυείς επιχειρήσεις μόνο στο πεδίο των life sciences.